Keszi vára
2015. március 11. írta: Dunakeszi Local

Keszi vára

Ahogy korábban Keszübe botlottam, úgy most Várkesző hevert a lábaim alatt. Ismét útba ejtettem a Keszi fasor fáival szegélyezett kis utat s úgy gondoltam, ezúttal Várkeszőt ismerem meg egy kicsit jobban.

varkeszo.jpg

Várkesző Veszprém megyében található kis község, egy 2014-es adat szerint mindössze 155 fő lakja. A Wikipédia leírása alapján a község az előnevét a Rába folyó partján épült vízivárról kapta, amelynek földbástyaszerű kiemelkedését ma is látni lehet. Nevének utótagját többféleképpen értelmezik. Valószínű, hogy a Keszi/Kesző törzsnévből ered.

Nevét az oklevelek 1361-ben említették először Waryobaggakezu néven. Egyes forrásmunkák szerint Váraljakesző néven is ismert volt. 1910-ben még 538 lakosa volt.

keszi.jpg

A Keszi fasor fáit 1998-ban ültették a Keszi települések küldöttségének tagjai. Ebben az évben Dunakeszin találkoztak azok a települések, melyeknek nevében Keszi/Keszü szerepel.

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakeszilocal.blog.hu/api/trackback/id/tr187260611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása