Szent István rejtette a lepel
2015. március 19. írta: Dunakeszi Local

Szent István rejtette a lepel

Végre megtudtuk, hogy mire is néz az ablakunk, eddig ugyanis egy lepellel volt letakarva a szobor.

10422178_340449139498738_2855937427107575025_n.jpg

Mint a városi könyvtár honlapjáról megtudtam, hogy a Szent István parkban található faszobor alkotója Skripeczky Ákos. Az államalapító királyunkat 2000-ben emeltette a város, emléket állítva ezzel Szent István ezer évvel azelőtti cselekedeteinek.

Az emlékmű a figurális és a nonfigurális megoldás határán mozog, Szent István alakja egy leegyszerűsített emberalak, amelyre hat ugyan az emberi test arányrendszere, de annak részletes kidolgozottságát már nélkülözi, formái elnagyoltak.

A szoborban felismerhető az emberalak, de - mint az látható - egy keresztet formáz, utalva ezzel az államalapító munkásságának egyik nagy eseményére, a kereszténység felvételére.

A tejes egészében fából készült szobron kivehető egy arcforma, de az nem hasonlít a királyról egyetlenként ismeretes ábrázoláshoz, inkább egy bölcsességet és nyugalmat sugárzó, de sematikus ábrázolás hatását kelti, fején egy szintén stilizált korona-motívummal.

A szobor testén az ősi magyar mondavilág motívumain kívül a kereszténység jelképe, a kereszt is megtalálható, szimbolizálva a régi és az új, egy személyben és egy időben való együtt élését.

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakeszilocal.blog.hu/api/trackback/id/tr487283675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása