Így alakul át a szociális ellátás Dunakeszin
2015. március 03. írta: Dunakeszi Local

Így alakul át a szociális ellátás Dunakeszin

Március 1-jével átalakult a szociális támogatási rendszer; a változtatásokkal több segélyezési forma megszűnt, átalakult, új elnevezést kapott vagy máshonnan igényelhető, mint eddig. A változtatások után szociális támogatásokat két helyről kérhetnek majd az érintettek: egyrészt a járásoktól, másrészt a helyi önkormányzatoktól; előbbiektől a jövedelemkompenzáló, míg utóbbiaktól a kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők.

tizezer_forint.jpg

Március 1-jével valamennyi korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési forma (lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési támogatás, méltányossági ápolási díj, méltányossági közgyógyellátás, helyi segély) megszűnt és egységes elnevezést kapott, melynek neve települési támogatás. Az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, milyen élethelyzetekre adnak támogatást; ezt február végéig kellett rendeletben rögzíteniük.

Dunakeszin az arra rászoruló személyek az alábbi települési támogatásokat vehetik igénybe március elsejétől:

- lakhatási támogatás,
- gyógyszertámogatás,
- étkezési támogatás (a gyermekintézmények étkezési térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás),
- térítési díjtámogatás (a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás),
- tűzifa támogatás,
- temetési támogatás,
- rendkívüli települési támogatás,
- születési támogatás,
- karácsonyi támogatás.

A korábbi szabályozáshoz képest a rendszeres jelleggel nyújtandó települési támogatások jogosultsági feltételei jelentősen nem változnak, azonban igazodnak az elmúlt években tapasztalt ellátotti igényekhez - olvasható Dunakeszi honlapján. A rendszeres támogatás esetében azonban annak elbírálásakor nem csak a családtagok, hanem háztartásban élő összes személy jövedelmét veszik figyelembe.

A rendszeres jellegű települési támogatás mellett az eddigi önkormányzati segély helyett megjelenik az úgynevezett rendkívüli települési támogatás. E támogatást kifejezetten megélhetési nehézségekkel küzdő, rendkívüli vagy krízishelyzetbe került személyeknek lehet megállapítani.

A 2014-ben az egy évre megállapított lakásfenntartási támogatások és a 2015. február 28-ig megállapított adósságkezelési szolgáltatásokat még a régi rend szerint fizetik ki, ezek kifutása után viszont már csak a helyi szabályok szerinti támogatási formák állapíthatók meg.

A települési támogatás iránti kérelmeket a Polgármesteri Hivatalnál az arra rendszeresített kérelem nyomtatványon lehet benyújtani. Részletek és elérhetőségek az önkormányzat honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakeszilocal.blog.hu/api/trackback/id/tr17238127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása