Dróneregetés Dunakeszin
2015. február 22. írta: Dunakeszi Local

Dróneregetés Dunakeszin

A szokásos délelőtti kutyasétáltatásom során arra lettem figyelmes, hogy egy apa a fiával sárkányt ereget. Később - mikor már közelebb értem hozzájuk - vettem csak észre, hogy amiről azt hittem, hogy sárkány, valójában egy drón, vagyis pilóta nélküli gép. Az eset azért volt humoros, mivel tegnap, amikor is az egyszer-egyszer orkán erejűre erősödött széllel kellett megküzdenem, egy Penyigéről származó barátom azt mondta, hogy ez semmi, náluk ilyen időben még a papírsárkányt se veszik elő. Hát - gondoltam -, azt itt sem, inkább drónt eregetnek, ha már egyszer, ugye...

parrot_ar_drone_2_0_indoor_hull.jpg

Itt fontos megjegyezni, hogy jó buli a játék a drónnal, de érdemes figyelni a híreket, hiszen Magyarországon is azt tervezik, hogy szabályozzák a pilóta nélküli gépek használatát. Itthon ugyanis jelenleg semmilyen külön jogszabály vagy rendelet nem vonatkozik a drónok alkalmazására, a légtér használatra vonatkozó általános előírások alapján lehet repülni ezekkel a gépekkel. A szabályok azonban még sok évvel a drónok megjelenése előtt készültek, ezért szeretnék azt megváltoztatni.

Itthon jelenleg 150 méteres magasságig (és az irányító személytől ugyanilyen távolságig) egy legfeljebb 25 kilogrammos távvezérlésű repülő járművet bárki vezethet külön képzettség nélkül. Ugyanakkor minden repüléshez külön eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, ennek igénylését kizárólag írásban lehet benyújtani, és elnyerése harminc naptól akár több hónapig is elhúzódhat.

Természetesen különbséget kell tenni a hobbi-, és kereskedelmi célú felhasználás között és várhatóan ez utóbbi célú gépek használatát fogják szigorúbb feltételekhez kötni, de azért nem árt az óvatosság.

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakeszilocal.blog.hu/api/trackback/id/tr707196511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eseti légtérhasználati engedély: így igényeld drónozáshoz 2018.07.24. 12:08:12

Ha egy drónozó szabályosan akar eljárni, és a drónozást legálisan akarja végezni, akkor minden esetben eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelni, amit sokan nem tudnak. A magyar légtérhasználatról a 4/1998. kormányrendelet rendelkezik, és ebben a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dunakeszi Local 2015.02.23. 11:51:18

Sajnos nem vagyok drón-szakértő :(, ezért is írtam ,hogy figyelni kell a híreket.
süti beállítások módosítása